O nas
Niezmienna receptura, sprawdzony smak
Piekarnia „Młyn” w Olecku to miejsce doskonale znane wszystkim mieszkańcom regionu. Punkt na Placu Wolności prężnie funkcjonuje już od 29 lat! Piekarnia założona została przez pana Romana Sobańskiego, ojca Pauliny Sobańskiej Wójcik i zarazem teścia Michała Wójcika, którzy są aktualnymi właścicielami firmy. Przygoda z piekarstwem pana Romana rozpoczęła się w 1950 roku na kielecczyźnie, gdzie zaczął praktykę zawodową w małej piekarni. Michał Wójcik wraz z żoną Pauliną Sobańską Wójcik dołączyli do zespołu w 2015 roku i, jak sami przyznają, od razu pokochali ten biznes. Piekarstwo stało się ich pasją, którą każdego dnia wykonują z ogromnym zainteresowaniem i wielkim sercem.
Piekarnia na Placu Wolności w Olecku ma swój wyjątkowy klimat. Już od progu można tu wyczuć wspaniały zapach świeżego pieczywa wypiekanego na zakwasie, który niezmiennie, od lat prowadzony jest z tą samą recepturą i czasem fermentacji.
W stałej ofercie piekarni „Młyn” znajduje się oczywiście chleb na naturalnych zakwasach. Można wybierać spośród pszenno-żytnich, żytnich, pszennych oraz takich o ograniczonej zawartości glutenu. Można tutaj także kupić bułki, głównie pszenne, oraz na zakwasie graham, dzięki metodzie długiej fermentacji pokazują swoją głębię smaku.
Chrupiące pieczywo
i pyszne słodkości
Aromatyczne pieczywo to nie wszystko, co możemy nabyć w „Młynie”. W sprzedaży dostępna tutaj jest również galanteria cukiernicza i ciasta przygotowywane domowym sposobem, co znacząco wpływa na podniesienie ich walorów smakowych.
Dobrą informacją dla osób będących na różnego rodzaju diecie będzie fakt, że w ofercie „Młynu” jest także chleb razowy z bardzo niskim indeksem glikemicznym. To idealny produkt zwłaszcza dla diabetyków lub osób, które chciałyby zrzucić zbędne kilogramy. Właściciele pracują obecnie nad wprowadzeniem ciekawej nowości – chleba o bardzo niskim indeksie glikemicznym do samodzielnego wypieku w domu. Pyszny i zdrowy chleb po pieczeniu na przykład w piekarniku, będzie chrupiący i świeżutki, jak od razu po wyjęciu z pieca piekarniczego. Dzieje się tak dzięki naturalnym składnikom i długiej fermentacji.
Na miejscu i w dostawie
Punkt przy ul Jagiellońskiej 2 w Olecku to punkt firmowy przy piekarni, drugi punkt znajduje się w tej samej miejscowości, na Placu Wolności 6c. Spod szyldu piekarni „Młyn” prowadzona jest również sprzedaż z samochodu obwoźnego w Gołdapi i Suwałkach oraz po okolicznych miejscowościach takich jak Wydminy, Ełk i innych okolicznych miejscowościach. Właściciele nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa i mają nadzieję, że pysznych wypieków z piekarni „Młyn” będą mogli wkrótce kosztować mieszkańcy kolejnych miejscowości.
Piekarnia „Młyn” to miejsce wyjątkowe, w którym od razu czuć pasję i serce wkładane w prace. Cały zespół wie, że zaangażowanie to ważna sprawa i ma wpływ na końcowy efekt. Nie da się ukryć, że to się sprawdza, a z piekarni „Młyn” nikt nie wyjdzie niezadowolony.